Cele mai sigure obligaţiuni în Uniunea Europeană nu sunt deloc cele germane, ci cele daneze. Graţie acestui lucru, Copenhaga nu are probleme cu datoria şi rămâne în afara zonei euro. Investitorii nu numai că nu câştigă, dar plătesc un surplus.
Pentru investitorii care sunt angajaţi cu capital în zona euro, obligaţiunile daneze pot constitui o protecţie în cazul scenariului extrem al dezmembrării monedei comune. În acest caz, având obligaţiuni daneze, vei şti în continuare ce ai, în timp ce nu se ştie ce valoare vor avea obligaţiunile ţărilor zonei euro, chiar şi cele germane" - spune pentru Bloomberg Ian Stannard, strateg monetar la Morgan Stanley.
Danemarca - la fel ca şi Suedia, care rămâne în afara zonei euro, şi Elveţia, care nu face parte din UE - a devenit o staţie atractivă şi sigură pentru investitori. Drept rezultat, coroana daneză câştigă în valoare şi creşte cererea de obligaţiuni daneze.
Dar aprecierea monedei nu este deloc avantajoasă. În primul rând, dăunează exportului danez, care devine puţin competitiv; în al doilea rând, coroana este oricum legată de euro, deci banca centrală daneză trebuie să intervină,pentru a menţine cursul în limita de 2,25.
După ce joia trecută BCE a redus dobânda procentuală în zona euro la 0,75%, adică mult sub inflaţie, acelaşi lucru îl face şi Nationalbank - reducând-o la 0,2%. Aceasta înseamnă că băncile comerciale trebuie să-i plătească băncii centrale dobânzi pentru că aceasta primeşte de la ele depozite. Este primul caz de acest fel în istoria de aproape 200 de ani a Nationalbank.
Mai bine din punctul de vedere al danezilor este că scade randamentul obligaţiunilor lor. În cazul celor de 10 ani, care constituie cea mai bună unitate de măsură a încrederii investitorilor, randamentul a ajuns la începutul săptămânii la 1,13% - fiind nu doar mai mic decât în cazul obligaţiunilor germane, da