Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Realitatea TV, lista cerinţelor Comisiei Europene faţă de România, menționând faptul că multe dintre acestea sună destul de straniu
"Multe dintre ele sunt corecte, sunt necesare, se referă la nişte principii generale care categoric trebuie respectate de către orice putere politică dintr-o ţară democratică, însă unele sună straniu.
Preşedintele interimar Crin Antonescu a spus de nu ştiu câte ori că nu va fi nimeni graţiat. De ce este nevoie să se mai spună încă o dată asta de către Comisia Europeană? Nu au fost decât zvonuri de presă. Apoi, nicio numire in posturile de procuror general şi în cea de procuror şef al DNA, exact sub actuala preşedinţie. Păi acest lucru l-a spus preşedintele interimar Antonescu, acum 48 de ore, în conferinţa de presă în care a spus foarte limpede că nu vor fi schimbaţi nici şefii DNA, nici procurorul general, nici şefii SRI şi SIE. De ce e nevoie? Ca să fie masa bogată? Sunt inutile aceste cerinţe o dată ce există deja un angajament".
Jurnalistul crede că documentul este mult prea lung și că erau suficente câteva principii esențiale, formulate clar, cu cererea de respecare a acestora intocmai și imediat.
"Apoi caracterul general al documentului este puţin ciudat. Arată un soi de tutelă măruntă. E mult prea detaliat. Eu nu ştiu dacă UE e cazul să meargă până la indicaţii legate de Monitorul Oficial. Era suficientă o astfel de formulare: conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor CCR. Foarte corect! De ce e nevoie să mai vii şi cu evitarea utilizării publicării selective in Monitorul Oficial? Dacă te conformezi imediat, e limpede că de aici decurg toate celelalte consecinţe", a spus jurnalistul
Cristian Tudor Popescu a mai spus că nu trebuie să privim documentul ca pe o limitare a independenţei României.
"Eu o privesc ca pe un document excesiv. În inten