Google celebrează printr-un doodle 150 de ani de la naşterea pictorului simbolist austriac Gustav Klimt, cunoscut îndeosebi pentru capodopera „Sărutul” (Der kuss)
Artistul austriac Gustav Klimt născut pe 14 iulie 1862 la Baumgarten, în suburbiile Vienei a creat de-a lungul carierei sale mai multe opere care să evoce dragostea, pasiunea şi frumuseţea. „Sărutul” (Der Kuss), poate opera sa cea mai cunoscută incorporează toate aceste 3 elemente în cei 180 pe 180 de cm de pânză în care uleiul şi foiţele de aur aduc emoţia iubirii şi simbolismul la un alt nivel.
Gustav Klimt şi-a început lucrul la celebrul tablou în 1907, finisând creaţia un an mai târziu în 1908. Se zvoneşte că inspiraţia pentru lucrarea „Sărutul”, care aduce în prim plan şi elementul „modernist” al relaţiei umane, i-a venit lui Klimt în 1903 când după ce a vizitat Biserica San Vitale, mozaicurile bizantine aurite i-au oferit o nouă perspectivă în folosirea adâncimii şi a suprafeţelor plate în obţinerea unor noi culori. De asemenea, acesta a fost momentul în care a început să folosească aur şi argint în lucrările sale.
În „Der Kuss” sunt înfăţişaţi o femeie şi un bărbat care se îmbrăţişează şi se sărută pasional, fiind îmbrăcaţi ambii în halate foarte îndetaliat decorate. Criticii susţin că acest tablou arată lumii întregi „cum trebuie să fie dragostea”, adică „intensă, pasională şi plină de bucurie”. Klimt a folosit foiţe de aur în acest tablou a cărui compoziţie are drept culori primare aurul, maroul, galbenul şi verdele, atât în realizarea cuplului cât şi în decor, aducând astfel mai multă profunzime sărutului cuplului.
Din arta bizantină, Klimt s-a folosit de tehnicile de frescă şi de mozaic, pe care a îmbinat-o cu măiestria sa în pictura în ulei, fapt care poate fi foarte uşor vizibil în realizarea covorului de flori. Austriacul Gustav Klimt a fost capabil să aducă sensul de