Agricultura este una din puţinele afaceri "pe plus" în vreme de criză. Dacă la maşini, telefoane sau ţigări românii mai pot renunţa, la mâncare e imposibil!
"Totul este să lucrezi cu cap şi să ai o suprafaţă mare de teren. O fermă trebuie să aibă minim o sută de hectare ca să poţi dezvolta un business. Nu se poate face agricultură pe 2 hectare", spune Dan Corbuţiu, patronul Agroind Cauaceu, cel mai mare producător de sămânţă de grâu din Bihor.
Fabrica de grâu
Vremea gospodăriei tradiţionale, în care ţăranul trăia de pe urma unei bucăţi de pământ şi a unei vaci, a trecut. Deloc "folclorice", fermele de astăzi sunt adevărate fabrici în care mişună camioane trase la descărcat, excavatoare şi muncitori care manipulează cântare şi silozuri.
Agricultura modernă este o afacere care, condusă cu dibăcie, poate face profit în ciuda crizei economice. "Dacă ştii să te gospodăreşti, poţi încheia un an nici bun - nici rău cu un profit de 15%-20%, ceea ce pe vremurile astea eu zic că e bine", spune Dan Corbuţiu (foto), patronul Agroind Cauaceu.
Investiţii de milioane
Născut în Diosig, Dan, astăzi în vârstă de 45 de ani, a intrat în afaceri imediat după revoluţie. În 1991 vindea ţăranilor seminţe, îngrăşăminte şi pesticide, în 1996 a cumpărat împreună cu tatăl său fosta secţie Agromec Diosig şi a luat în arendă primele 60 de hectare, iar în 2002 a devenit acţionar principal la fosta fermă de partid Agroind Cauaceu. Preluat ca falimentar, Agroind este acum cel mai mare furnizor de seminţe, îngrăşăminte şi pesticide din judeţ, lucrează peste 3.200 hectare de teren şi are o sută de angajaţi.
De-a lungul anilor, aici s-au făcut investiţii de peste 7 milioane de euro, în depozite şi în parcul de utilaje, iar societatea a ajuns la o capacitate de stocare de 70.000 tone. Cam cât pot căra 2.800 de camioane de mare capacitate! "Avem nevoie de spaţiu d