Fundaţia „Ştefan Odobleja“ din Drobeta Turnu Severin este condusă de fiul savantului, care a acordat în exclusivitate pentru GdS interviul de mai jos.
I.J.: Pentru cei care nu cunosc cazul Ştefan Odobleja: volumul său „Psihologia consonantistă“ a apărut în 1938, la Paris, cu zece ani înainte de opera lui Norbert Wiener, cel considerat oficial părintele acestei ştiinţe. Şi în loc de un Premiu Nobel pentru olteanul Ştefan Odobleja, ne-am ales cu o iluzie?
Ş.O.Jr.: „Psihologia consonantistă“ a apărut la Paris în anii 1938-1939 în două volume: „Psychologie consonantiste“, Libraire Maloine, Paris. Şi, atenţie, cartea a fost anunţată ca fiind gata de tipar încă din anul 1937. Acest anunţ a fost făcut cu ocazia Congresului internaţional de medicină militară ţinut la București în acel an (1937), unde tatăl meu, dr. Ştefan Odobleja, a obţinut premiul „Medic general dr. Alexandru Papiu“ cu lucrarea „La phonoscopie“ şi a lansat un prospect prin care anunţa că lucrarea despre psihologia consonantistă este gata de tipar.
La acel congres din Capitala României (1937), fiind internaţional, au participat medici militari avizaţi din toate ţările. Un larg interes asupra conţinutului cărţii tatălui meu l-a manifestat medicul şef al flotei a 7-a americane din Mediterana, William Seaman Bainbridge, care a anunţat această apariţie în Statele Unite ale Americii. Totodată, revista americană Psihological Abstract - care publica în coloanele ei cele mai de vârf cercetări obţinute în întreaga lume - a făcut o recenzie psihologiei consonantiste.
De ce am ţinut să reamintesc aceste amănunte? Pentru a arăta celor care nu cunosc cazul Odobleja faptul că tatăl meu a fost cunoscut în acei ani pe plan internaţional, deoarece el a participat cu articole de specialitate la întrunirile ştiinţifice, întruniri la care s-a făcut repede remarcat datorită ideilor sale de avangardă la