Economia chineza a inregistrat cel mai lent ritm de crestere de la recesiune pana in prezent, un semn de ingrijorare pentru partenerii sai, inclusiv pentru Statele Unite.
In al doilea trimestru din 2012, economia Chinei s-a majorat cu 7,6 la suta, marcand o decelerare fata de cresterea de 8,1% din trimestrul anterior. De altfel, acesta este si cel mai lent ritm de crestere de la inceputul anului 2009 pana in prezent.
Scaderea poate fi provocata de mai multi factori, fiind influentata si de probleme legate de datorii in zona euro, una dintre cele mai importante piete de desfacere pentru China. Aici, dar si in Statele Unite, consumul a scazut, prin urmare si cererea pentru produse din import.
Avand in vedere ca economia Chinei, a doua cea mai mare la nivel mondial, are un ritm de crestere mult mai lent decat cel asteptat, exista efecte negative in restul lumii.
China este al treilea cel mai mare client pentru exporturile americane, dupa Canada si Mexic, iar multe companii din SUA se bazeaza pe vanzarile in aceasta piata pentru a avea profit.
De exemplu, producatorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) si-a scazut estimarile de vanzari, in aceasta saptamana, citand China drept cauza. Acelasi lucru l-a facut si producatorul de motoare Cummins.
Producatorul chinez de otel Boashan Iron & Steel si-a micsorat preturile, sugerand ca a scazut cererea, iar producatorul de aluminiu Alcoa a spus ca "reducerea cheltuielilor pentru infrastructura" este de vina pentru scaderea veniturilor sale, potrivit CNN Money.
"Ca tara in curs de dezvoltare, China trebuie sa mentina un anumit nivel al cresterii economice, pentru a produce o baza pentru dezvoltarea economica si sociala, precum si imbunatatirea nivelului de trai", a spus premierul Wen Jiabao, citat de agentia Xinhua.
Investitorii,