Alergiile de sezon
Pe timpul verii persistă majoritatea factorilor alergenici cu care organismul se confruntă încă din timpul lunilor de primăvară, însă apar şi alţi factori agresivi. Căldura, umiditatea, praful şi poluarea excesivă sunt esenţiali pentru întreţinerea simptomelor alergiilor, dar şi pentru agravarea lor. Combinaţia alergenilor clasici cu modificările climatice pune bazele unor reacţii alergice semnificative şi adesea foarte neplăcute din punct de vedere al intensităţii simptomelor. Cea mai importantă cauză de declanşare a reacţiilor alergice este polenul. Alergenii aeropurtaţi sunt şi ei capabili să declanşeze simptome alergice, însă cel mai frecvent crize de astm bronsic. Reacţiile alergice la înţepăturile de insecte apar de cele mai multe ori acolo unde a avut loc înţepătura, dar pot apărea şi manifestări la distanţa sau reacţii alergice severe care necesită tratament medical de urgenţă.
Cum se manifestă
Reacţia conjunctivală (hiperlacrimaţia, eritemul conjuctival), congestia nazală, strănutul, tusea, cefaleea sau leziunile de urticarie sunt câteva dintre simptomele unei alergii.
Parfumurile şi soarele
Pot exista reacţii iritative la parfumuri şi produse cosmetice utilizate pe plajă în funcţie de substanţele pe care le au în compoziţie, dar şi de combinaţia acestora cu praful, transpiraţia etc.
Ingrediente cosmetice periculoase
Există o listă cu substanţe care pot genera alergii, printre ele se numără: alcohol denat, acid lactic, ammonium, coloranţi, vopsele sintetice, parabeni şi parfum.
Ce măsuri trebuie să luăm
Dacă simptomele de mai sus sunt observate se recomandă o vizită la medic pentru efectuarea testelor şi stabilirea substanţelor la care se declanşează alergia pentru a putea evita contactul cu produsele care le conţin.
Alergiile de sezon
Pe timpul verii persistă majori