După ce timp de jumătate de an rezervele de aur deţinute de Banca Naţională a Moldovei au stagnat oscilând între 350 şi 380 mii de dolari, la finele lunii iunie acestea brusc au crescut până la 3,75 de milioane de dolari, arată datele BNM
Astfel dacă la 22 iunie BNM raporta că în activele oficiale de rezervă şi alte active valutare la data de 22 iunie 2012 valoarea rezervelor de aur era de 348.540 de dolari, apoi în informaţia din 29 iunie cifra a ajuns la 3,74 milioane de dolari, adică de aproape 11 ori mai mare. Chiar dacă a crescut atât de mult cota aurului în rezervele valutare ale statului este mai mică de 0,2%.
BNM explică această creştere spectaculoasă prin aurul primit din Fondul de stat al metalelor preţioase şi pietrelor preţioase.
De la începutul lui 2012, BNM a început să pună bazele unei rezerve de aur şi plasează pe site-ul instituţiei informaţii cu privire la cotaţiile pentru aur şi argint. Astfel, rezerva de aur va fi evaluată conform acestor valori. În prezent, rezerva de aur a BNM a ajuns la circa 74 de kilograme faţă de aproximativ şapte kilograme cât erau la începutul acestui an.
Puritatea aurului trebuie să fie de 99,5 până la 99,99%.
Un an în urmă Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM anunţa despre intenţia autorităţii de a diversifica rezervele valuatare ale statului.
„Dacă vom găsi oportună această opţiune structura rezervelor de stat va fi modifica astfel încât din acestea să facă parte şi aurul", a precizat Dorin Drăguţanu.
Banca Naţională examinează posibilitatea diversificării rezervelor valutare
Republica Moldova nu deţine rezerve valutare în aur, „pentru că acest metal este un refugiu de scurtă durată şi nu aduce venituri"
Cele mai mari rezerve de aur din lume le deţin Statele Unite ale Americii, peste 8.100 de tone, care este urmată de Germania, cu aproximativ 3.400 de tone.
Ceva mai m