Zilele Humorului, sărbătoarea pe care organizatorii o circumscriu sintagmei “festivalul festivalurilor în inima Bucovinei”, care se desfăşoară în acest weekend în oraşul de la confluenţa râurilor Humor şi Moldova, cuprind, în programul ediţiei din acest an, o suită de manifestări menite să satisfacă toate gusturile.
Jalonate de câteva „borne tradiţionale” (Târgul meşteşugarilor, Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”, Festivalul gastronomic „Barabula de Aur”, Balul Gospodarilor, Parada portului popular românesc şi al minorităţilor din Bucovina), cărora li s-au adăugat acţiuni de debut (Festivalul internaţional de muzică uşoară pentru copii şi tineret „Steaua de Cristal”) şi „noutăţi de sezon”, Zilele Humorului 2012 constituie, în aceste zile toride, punctul de atracţie turistică al zonei.
Dacă ediţia din anul 2009 a Festivalului Internaţional de Caricatură şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului” a avut ca temă „Zâmbetul crizei”, în anul următor tema a fost „Ridendo castigat mores” („Prin râs se îndreaptă moravurile”), iar ediţia a XXI-a a avut tema „Ieşirea din criză”, anul acesta festivalul de umor humorean i-a luat la ochi pe „Oportunişti”.
„Suntem într-un an norocos, bogat în lucrări”
La secţiunea Caricatură, numărul de participanţi a fost de 128 din 37 de ţări. Juriul secţiunii, alcătuit din Sandro Poggiali (Italia) - preşedinte, membri fiind graficienii satirici Doru Bosiok (Serbia), Gabriel Bratu, Vasile Crăiţă Mândră, Mihai Truică, Radu Bercea şi Viorel Corodescu COV (România), a avut dificila sarcină de a desemna câştigătorii acestei ediţii.
Intervievându-l pe Vasile Crăiţă Mândră, am aflat că avem de-a face cu „o ediţie de foarte înaltă calitate estetică şi mai ales umoristică”.
„Suntem într-un an norocos, bogat în lucrări - a precizat el - şi ne-am pr