Până la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu au rămas doar 13 zile, însă Guvernul României n-a reuşit să stabilească regulile după care se va desfăşura scrutinul de pe 29 iulie.
Modul în care urmează să se desfăşoare referendumul care vizează înlăturarea lui Traian Băsescu din fotoliul de şef al statului este încă învăluit în ceaţă. Preşedintele suspendat de „Coaliţia 256" le-a scris vineri preşedintelui interimar, premierului şi şefilor celor două Camere, cerându-le să limpezească regulile după care se va desfăşura referendumul programat pe 29 iulie.
„Este vorba, în primul rând, despre regulile de validare a referendumului, numărul şi locul de amplasare a secţiilor de votare din ţară şi din străinătate, formula de reprezentare în comisiile din secţiile de votare şi durata efectivă a votării", a punctat Băsescu.
Problema numărului de votanţi este departe de a fi tranşată. Conform datelor furnizate de ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, există, în acest moment, 18.308.612 cetăţeni cu drept de vot, însă nu se ştie cu exactitate „câţi dintre ei se află în România şi câţi sunt în străinătate". Ioan Rus a precizat că lista care cuprinde cetăţenii cu drept de vot, inclusiv pe cei care împlinesc 18 ani până la data referendumului, va fi definitivată pe 24 iulie, cu doar cinci zile înaintea scrutinului.
Lupta pentru validare
Cvorumul pentru validarea referendumului a generat o nouă dispută între USL şi susţinătorii lui Băsescu. Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, săptămâna trecută, că legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură o prezenţă de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Astfel, conform hotărârii magistraţilor constituţionali, 9.154.307 dintre alegători trebuie să vină la vot pentru ca