Dacă până acum fumătorii îşi ofereau un pretext pentru a nu renunţa la fumat pentru ca asta ar însemna să se îngraşe, acum oamenii de ştiinţă au confirmat acest lucru. Cu toate acestea, efectele sale pozitive asupra sănătăţii depăşesc cu mult inconvenientul reprezentat de cele câteva kilograme în plus.
După ce au analizat rezultatele a 62 de studii publicate pe acest subiect, cercetătorii francezi şi britanici au ajuns la concluzia că o persoană care se lasă de fumat poate ajunge să cântărească cu 4 - 5 kilograme în plus, la un an după renunţarea la acest viciu.
Studiul publicat de revista British Medical Journal (BMJ), citat de Agerpress, arată că o persoană care se lasă de fumat ia în greutate, în medie, 1,1 kilograme după o lună, 2,3 kilograme după două luni, 2,9 kilograme după trei luni, 4,2 kilograme după şase luni şi aproximativ 4,7 kilograme după un an. "Cea mai mare surpriză pentru noi a fost cât de variabilă este această creştere în greutate de la un individ la altul", a comentat Henri-Jean Aubin, profesor de psihiatrie şi adictologie la Paris, unul dintre autorii acestui studiu.
Astfel, în timp de un an, 16% dintre persoanele care au renunţat la fumat au ajuns să piardă în greutate, în timp ce 13% dintre aceste persoane s-au îngrăşat cu mai mult de 10 kilograme.
"Este imposibil de prezis ce se va întâmpla într-un an, a mai adăugat prof. Aubin, recunoscând şi faptul că, în cazul femeilor, "obsesia păstrării siluetei reprezintă un principal obstacol împotriva renunţării la fumat".
Peste 5 milioane de victime ale fumatului, în fiecare an
Organizaţia Mondială a Sănătăţii aprecia, în raportul „Women and the tobacco epidemic - Challenges for the 21st Century" publicat cu aproape 10 ani în urmă că, anual se produc aproximativ 4 milioane de decese la nivel global datorate fumatului, iar până în anul 2020 se estimează că numărul ac