După febra de la Bacalaureat, absolvenții de liceu își îndreaptă acum atenția către înscrierea la facultate. Mulți dintre ei vor avea de dat încă un examen, în timp ce alții vor culege roadele rezultatului de la Bac. Sursa: REUTERS
Înscrierile încep luni, 17 iulie, iar tinerii vor fi admişi în învăţământul superior fie prin examen, fie prin test şi dosar, fie exclusiv pe bază de dosar, însă pe baza unui algoritm diferit faţă de cel folosit până acum. Cea mai importantă modificare privind admiterea din acest an este modul în care se calculează media candidaţilor. Universităţilor li se interzice să mai ia în calcul mediile din timpul anilor de studiu, cum făceau până acum.
În schimb, pot fi luate în considerare exclusiv anumite note de la probele de Bacalaureat sau media de la acest examen.
Cât contează media de la Bac
După cum explica fostul ministru al Educaţiei Cătălin Baba, în mandatul căruia s-a făcut această modificare, mediile din anii de studiu sunt nesemnificative, dat fiind faptul că există diferenţe mari privind modul în care se face notarea în diferite licee.
La recomandarea lui Baba, mai multe universităţi au anunţat reintroducerea examenelor.
Prima universitate care a anunţat că revine la testele de admitere a fost "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, care a reintrodus testarea la Facultatea de Drept şi la cea de Matematică.
Ulterior, decizia a fost luată şi la Universitatea din Bucureşti, care a mărit numărul facultăţilor la care se dă examen. Astfel, candidaţii sunt evaluaţi în scris la Drept, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Limbi şi literaturi străine, Psihologie, Fizică, Geografie, Matematică şi informatică, etc. De fapt, la cele mai multe dintre facultăţi se intră pe baza mediei între rezultatele la Bac şi un test grilă. Ponderea mediei de la examenul maturităţii variază între 25% şi 75%. @N_