Sincopele sistemului sanitar românesc sunt confirmate şi de cel mai recent studiu realizat la nivel european. România ocupă locul 32 din 34 posibile şi este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească.
Starea sistemului de sănătate din România este mult inferioară altora din Europa. Ţara noastră ocupă locul 32 din 34 de ţări europene, potrivit Euro Health Consumer Index (Indexul european al sistemelor medicale - EHCI) din 2012. Ultimele locuri sunt „rezervate" Bulgariei şi Serbiei.
La polul opus se află Olanda, care a fost desemnată, pentru a treia oară consecutiv, drept ţara cu cel mai performant sistem medical din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene (UE). Topul performerilor este completat de Danemarca şi Islanda.
România - codaşă, Olanda - campioană
România se zbate la fundul clasamentului într-un studiu care analizează sistemele medicale, prezentat marţi la Parlamentul European din Bruxelles. Ţara noastră a obţinut 489 de puncte din 1.000 posibile şi s-a plasat pe aceeaşi poziţie 32, care nu s-a mai modificat din anul 2009. Printre principalele obstacole de care se izbeşte sistemul medical românesc se numără banii, însă asta nu scuză nivelul pe care-l are ţara noastră. „Această rămânere în urmă a României faţă de alte state este cauzată de două lucruri.
Unul este de natură obiectivă: puterea economică este cea mai prăbuşită din comunitatea europeană. Cel de-al doilea este de natură subiectivă: prioritatea pe care o acordă o ţară pentru sănătate. Noi alocăm 3,5% din PIB, însă situaţia este critică în comparaţie cu media europeană - 8,5%", a declarat, pentru „Adevărul", Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societăţii Academice Române.
Specialiştii străini arată clemenţă faţă de ţara noastră, însă nu o scuză. „Ar fi corect să nu comparăm România cu membrii UE mai bogaţi. Ţările din regiune, p