În doar 10 zile, de la începutul procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, cursul leu/euro a crescut cu 2,24% ajungând vineri, 13 iulie, la nivelul maxim istoric de 4,5495 lei/euro. Un record a fost înregistrat şi în cazul cursului leu/dolar, care a crescut la un nivel istoric de 3,7274 lei/dolar.
Dacă în cazul majorării cursului faţă de moneda unică europeană efectele se resimt la toate importurile din zona euro şi nu numai, dar şi la bunurile şi serviciile ale căror preţuri sau tarife sunt exprimate în această monedă, cotaţia slabă a leului faţă de dolarul american se va resimţi în special în preţul produselor energetice.
"Este evident că există o legătură între situaţia politică şi evoluţia cursului, dar nu se poate stabili în ce proporţie situaţia politică a participat la această devalorizare", a declarat pentru gândul consultantul financiar Aurelian Dochia.
El susţine însă că o evoluţie similară a fost înregistrată şi în cazul altor monede din zonă care s-au devaloritat şi ele în ultima perioadă.
Consultantul financiar este de părere că deprecierea leului vine pe un fundal mai vechi, tendinţa sa de devalorizare începând cu câteva luni în urmă, dar fiind însă accentuată de schimbările apărute pe scena politică în ultima vreme.
"Pentru majoritatea românilor este îngrijorătoare o tendinţă de devalorizare foarte accentuată. Cei care au credite în euro sunt afectaţi în mod direct", ne-a mai explicat Dochia care susţine însă că şi cealaltă parte a populaţiei va fi afectată de depreciere. "Se vor vedea efectele în preţuri", este de părere consultantul financiar care consideră că preţul combustibilului va fi primul care va creşte, el fiind urmat treptat şi de alte preţuri care se vor alinia la acest trend.
Dacă unii dintre specialiştii din domeniu, printre care se numără şi ministrul de Finanţe Florin Georgescu, f