Limpede în acest uragan politic, ce mătură, de săptămâni, România este faptul că Traian Băsescu şi USL nu mai pot rămâne la conducerea ţării, nici măcar o zi, împreună. Ura dintre tabăra prezidenţială şi cea uselistă a atins un nivel greu de suportat chiar şi pentru spectatorul detaşat, transformând campania pentru referendum în cea mai murdară confruntare din 1990 încoace. Protagoniştii politici lasă impresia că, dacă ar avea liber la arme, s-ar executa unii pe alţii, fără nicio judecată.
În această atmosferă, mustind de minciuni, venin şi ameninţări, cu dube mortuare dând ocol sediului de campanie al preşedintelui suspendat şi invitaţii, de la adversari, „Filmaţi mortul!”, respectarea regulilor jocului este ultimul lucru la care cineva ar trebui să se aştepte. Chiar dacă acest cineva se numeşte Martin Shulz şi e preşedintele Parlamentului European sau Jose Emanuel Barroso şi este preşedintele Comisiei Europene şi chiar dacă a primit garanţii de la însuşi premierul român că va lupta corect.
Oficialilor de la Bruxelles, Victor Ponta le-a promis solemn următoarele: „Guvernul va organiza referendumul conform legii şi deciziei Curţii Constituţionale. Guvernul nu poate modifica legea, doar Parlamentul o poate face. Domnul Schulz m-a întrebat ce se întâmplă dacă Parlamentul nu va decide în timp util. Conform procedurilor, referendumul trebuie validat de CCR. Dacă 9 milioane de români se vor prezenta la vot, atunci Curtea Constituţională va valida acest referendum". La 24 de ore de la această declaraţie, dl Ponta, întors acasă, face o alta: „Nu am angajat la Bruxelles promisiunea că va fi prag la referendum.
Nici nu puteam să fac lucrul acesta, asta numai Parlamentul poate să facă”. Care va să zică, toţi l-am înţeles greşit şi am auzit pe dos când tot repeta: „Dacă Comisia Europeană va considera că este nevoie de modificări în legislaţia noastră sau