Valoarea euro urmează de câteva luni o traiectorie descendentă în raport cu dolarul /se apropie de pragul de 1,20/, în contextul preocupărilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, însă în mod paradoxal această situaţie ar putea salva uniunea monetară, consideră unii specialişti ai Commerzbank.
‘Euforia de la sfârşitul summitului european /sfârşitul lunii iunie/ s-a transformat în scepticism privind soarta monedei unice şi euro se află acum sub o presiune mai puternică din partea altor monede decât în urmă cu două săptămâni’, explică surse ale Commerzbank, citate de AFP. Cursul euro a crescut pentru o scurtă perioadă de timp după anunţul liderilor europeni privind aplicarea până la sfârşitul anului a unui mecanism care să permită o recapitalizare directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiară /FESF/ şi al Mecanismului European de Stabilitate /MES/.
În faţa unor preocupări sporite privind sănătatea sectorului bancar în Spania, a economiei acestei ţări, dar şi a Italiei, moneda unică europeană s-a depreciat cu 4 puncte în raport cu dolarul american, ajungând vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.
‘Piaţa anticipează o cădere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari‘, notează Kathleen Brooks, analist la Forex.com – ceea ce pentru unii experţi nu este neapărat o veste foarte proastă, comentează AFP, citată de Agerpres. ‘Pare evident că un euro puternic devalorizat ar putea permite de fapt salvarea lui’, susţin specialişti ai băncii americane de afaceri Merrill Lynch. În opinia respectivilor experţi, o depreciere semnificativă a euro în raport cu dolarul ar permite compensarea unei mari părţi a pierderilor provocate de scăderea competitivităţii unor ţări precum Italia în comparaţie cu SUA, după crearea monedei unice europene.
În principal, devaloriza