Cotidianul german Die Welt realizează o amplă analiză a situaţiei din România, întrebându-se despre ce e vorba: ”lovitură de stat sau democraţie funcţională? Despre ce e vorba în lupta pentru putere din România, între conservatori şi social-democraţi, care a acaparat atenţia Berlinului, Bruxelles-ului?”. "Premierul Victor Ponta îi reproşează lui Traian Băsescu că şi-a însuşit atribuţiile Guvernului, că a influenţat justiţia şi că şi-a apărat oamenii de răspunderea penală, dar şi că a populat DNA cu propriii oameni”, scrie Die Welt. Pentru a găsi un răspuns la legitimitatea acestor acuzaţii, jurnaliştii germani au solicitat părerea analistului politic Anneli Ute Gabanyi, expert în România. Ea a încercat să găsească răspunsurile la cinci întrebări esenţiale.
1. Sunt corecte acuzaţiile impotriva lui Traian Basescu?
Gabanyi:"Acuzaţiile nu sunt tocmai nefondate. Băsescu a anunţat încă din 2004 că va fi un preşedinte-jucător. El a spus extrem de clar că atribuţiile şi prerogativele sale se întind mult mai departe decât o prevede Constituţia, iar din acest motiv se vede îndreptăţit să le apere. A acţionat aşa cum a spus-o şi şi-a însuşit de multe ori competenţele Parlamentului şi ale premierului”.
2. Un motiv suficient pentru suspendarea preşedintelui?
Gabanyi:"Conform Constituţiei, preşedintele poate fi suspendat dacă încalcă grav Constituţia. Problema este că aceste încălcări grave nu sunt definite nicăieri”.
3. Poate Curtea Constituţională să clarifice acuzaţiile?
Gabanyi:"Instanţa nu este doar un organ de soluţionare a problemelor, ci chiar o componentă a problemei. Cei 9 judecători sunt numiţi pentru un mandat de 9 ani de Senat, Camera Deputaţilor şi preşedinte. De cele mai multe ori sunt foşti parlamentari, de aceea deciziile lor sunt puternic politice”.
4. Este România doar o democraţie de suprafaţă?
Gabanyi:"În ciuda t