Cu 20 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice, Londra pune la punct ultimele detalii pentru a-și primi pe de-o parte sportivii, pe de alta turiștii. Va lua însă capitala britanică aurul la încasări?
La Londra, trăiesc aproape opt milioane de persoane, ceea ce face din capitala Marii Britanii cel mai mare oraș din Europa de Vest. În mai puțin de o lună, acest număr va crește semnificativ, pentru că peste un milion de persoane sunt așteptate în orașul de pe malul Tamisei cu ocazia Jocurilor Olimpice.
„Nu mă pot gândi la un loc mai bun decât Londra pentru un eveniment care unește lumea. Nu există oraș care să se compare cu acesta“, a declarat fostul președinte sud-african Nelson Mandela, când acest oraș a fost ales pentru a treia oară în istorie să găzduiască Olimpiada (edițiile precedente au fost în 1908 și 1948). Și într-adevăr, puține sunt locurile din lume care își permite să organizeze un astfel de eveniment, atât din punctul de vedere al infrastructurii, al resurselor umane, cât și al diversității culturale.
Pe britanici, organizarea Jocurilor Olimpice îi costă 11,5 miliarde de euro, însă se estimează că Olimpiada va asigura venituri de 12,5 miliarde de euro. S-au vândut aproximativ nouă milioane de bilete, prețurile acestora variind între 20 de lire pentru un loc standard și circa 2.500 de lire pentru cele mai scumpe locuri disponibile la ceremonia de deschidere.
De la prima ediție până la cea de anul acesta, amploarea evenimentului s-a triplat. În 1908 au avut loc 110 evenimente sportive, în timp ce în 2012 vor avea loc 302. Medaliile vor cântări 400 de grame, vor avea o grosime de șapte milimetri și un diametru de 85 de milimetri, fiind cele mai mari oferite vreodată atleților la o ediție a Olimpiadei.
În vizită la Londra
Pentru cine nu a ajuns încă în capitala Marii Britanii, Jocurile