După ani de istorie frivolă, dansul la bară a devenit cel mai în vogă trend în studiourile de fitness din Statele Unite, Marea Britanie sau Australia.
Mai eficient ca o oră bună de gimnastică, dansul la bară devine cunoscut şi în România. Deocamdată, doar unul dintre cluburile bucureştene oferă cursuri de dans sportiv la bară, sub îndrumarea lui Florin Ponta, pentru opt sezoane coregraf al emisiunii „Dansez pentru tine".
Ideea de a dansa la bară suscită, de regulă, complicităţi amuzate. „Fitness sau reconversie profesională?", cam asta e gluma la îndemână, la care ştiutorii zâmbesc acum cam ca în faţa unui gadget în vogă prin anul 2000. Considerând că numai pentru acest zâmbet sunt puşi la treabă cam 43 de muşchi, e uşor să ne imaginăm cam câte fibre se încordează când decizi să te caţări până în vârf pe o bară de oţel lucioasă şi înaltă de şase metri! Sau de 12! „Asta-i treabă pentru legiunea străină", râde Mihaela (35 de ani), specialist în marketing, care a cumpărat cursul la studioul bucureştean Dance On.
Popularitate crescută
Ideea că o să ajungi să-ţi susţii întreaga greutate a corpului sus, la trei metri înălţime, într-unsingur picior, numai strângând bara între coapsă şi gambă, este deja science-fiction. În timp ce ideea de erotism, pene şi valuri de şampanie este istorie. Nopţile în care dansul la bară era înghesuit în cluburi de cabaret au fost, de vreo 20 de ani, înlocuite cu dimineţile în care bara e înfiptă în tavanul unei săli ultramoderne de fitness, cu geamuri uriaşe, aer condiţionat şi cu un antrenor care exemplifică el însuşi beneficiile ocupaţiei: muşchi, fibră, niciun fir de grăsime. Iar acesta e doar începutul.
Dansul erotic are, de ceva ani, o variantă onorabilă şi sportivă, care seamănă prea puţin cu surata-i desfrânată, fiind mai degrabă o varietate de acrobaţie. A căpătat o incredibilă popul