TIMISOARA. Somnul este un ingredient vital pentru organismul nostru, ne tine in viata si ne da energia de zi cu zi. Este necesar pentru functionarea optima a corpului, dar si pentru functionarea optima a mintii, care nu ar mai fi la fel fara cateva ore de somn pe noapte. Trebuie sa dormim macar patru ore pe noapte pentru a ne reincarca bateriile pentru ziua urmatoare. Atentie, insa! Somnul intrerupt sau redus calitativ poate fi problematic pentru organism.
Creierul nostru nu poate functiona fara sa fie ”restartat”, fiind considerat ca o ”baterie” a organismului. Somnul ii reda energia necesara si actioneaza asupra manifestarii emotiilor, ajutand si la reglarea temperaturilor corpului, batailor inimii sau a respiratiei. Fara somn, organismul nostru nu poate functiona nicidecum la capacitate maxima.
Dar cand tulburarile de somn nu ne lasa sa dormim, trebuie sa gasim solutiile potrivite ca sa ne odihnim organismul si creierul. Caldura, apneea de somn, sforaitul, narcolepsia, somnambulismul, miocloniile nocturne, adica miscarile neobisnuite, enurezisul, cosmarurile – sunt doar cateva dintre cauzele care ne pot strica noaptea si ziua care urmeaza.
Insomnia este cea mai comuna problema in care persoana afectata nu poate dormi. Specialistii spun ca este un simptom, nu o boala, si ca poate fi legata de o diversitate de tulburari si conditii: depresie, anxietate, stres, hipoglicemie.
Privarea de somn ne face si mai nervosi, duce la iritabilitate, si ne fura si din lipsa de concentrare. Din aceasta cauza, sunt afectate cele mai multe din activitatile noastre zilnice: nu putem lucra in conditii normale sau ne piere pofta de mancare. Principalele semne ca organismul nu s-a odihnit suficient sunt oboseala si lipsa de energie.
Medicamentele nu sunt o solutie, deoarece si ele pot crea probleme specifice de somn. De multe ori, sub actiunea medica