Cum reacţionează corpul
Cel mai sensibil Şi mai afectat organ al corpului la căldură este însuŞi creierul. Atunci când este prea cald, celulele care alcătuiesc materia cenuŞie nu mai funcŢionează la parametrii optimi. Membrana celulară se "înmoaie" Şi apar diferite tulburări ale odihnei manifestate fie prin lipsa somnului, fie printr-un somn agitat, cu coŞmaruri. Este ca Şi când organismul ar avea febră. În acest caz, el este nevoit să activeze procese care provoacă pierderea căldurii, ceea ce explică fenomenul de transpiraŢie abundentă din nopŢile caniculare, o încercare disperată a corpului de a ajunge la temperatura optimă pentru relaxare.
Fără somnifere!
Oricât ar părea de tentante, pastilele de dormit nu sunt o soluŢie pentru a rezolva dereglările somnului provocate de caniculă. Acestea îŞi fac forŢat efectul, inhibând anumiŢi hormoni, iar somnul, dacă apare chiar Şi aŞa, este unul forŢat, de proastă calitate Şi lipsit de odihna de care avem nevoie. O soluŢie mai bună pentru a aduce somnul este un pahar de lapte sau de iaurt băut înainte de culcare ori ceaiurile aromate de plante (tei, mentă, levănŢică).
Un motiv pentru care organismul nu reuŞeŞte să se relaxeze noaptea este lipsa hidratării. Prin urmare, ar trebui să ne pregătim pentru somn încă din timpul zilei, consumând lichidele de care corpul nostru are nevoie Şi renunŢând la cafea Şi alcool, care, pe lângă faptul că au un puternic efect de deshidratare, sunt Şi excitanŢi ai sistemului nervos.
Puterea plantelor
O plantă miraculosă, care are putere de purificare Şi răcorire, este menta. Pune rămurele de mentă proaspete într-un vas cu apă Şi instantaneu aerul din încăpere va deveni mai respirabil. De asemenea, poŢi adăuga ulei esenŢial de mentă în lampa de aromoterapie sau poŢi pune câteva picături în apa în care faci baie.
Efectul de răcorire Şi reîmprospătare