Europa de Est se zbate inca, nefiind refacuta total dupa durerile facerii provocate de schimbarile din anii '90, anuntandu-se noi lupte pe acest front rasaritean. In Ungaria si Romania, bate un nou vant al schimbarii. Inca nu stim ce fel de adiere este aceasta, dar viitorul ne va spune, cu siguranta.
Ungaria a fost intotdeauna un exemplu pentru vecinii sai. Chiar si in timpul Razboiului Rece a reprezentat fata umana a comunismului. Maghiarii au fost cei care si-au varsat sangele in 1956, in numele democratiei.
Acum, Ungaria este pe cale sa devina exemplul negativ al Europei. Premierul Viktor Orban a decis sa-si betonze puterea, aducand Ungaria de la excelenta la copilul problema al Europei, comenteaza Deutsche Welle.
Parea a fi singura problema reala a UE. Pana au venit stirile din Romania. In tara situata la nord de Bulgaria, de cateva luni se poarta o lupta oarba pentru putere, in ale carei flacari ard principiile esentiale ale democratiei.
Se observa asemanari tot mai evidente intre Viktor Orban si Victor Ponta. UE se teme ca stilul lor autoritar de guvernare ar putea infecta vecinii Ungariei si Romaniei. O Slovacie, de pilda, unde premierul Robert Fico foloseste, de asemenea, sloganuri populiste in detrimentul valorilor democratice. Aceleasi tendinte le regasim si in Cehia, unde presedintele Vaclav Klaus ii indeamna deschis pe cehi sa paraseasca UE.
Putin mai la sud, in Bulgaria, premierul Borisov, fost bodyguard al liderului comunist Todor Jivkov, a promis ca se va lupta cu coruptia din tara, insa in clasamentele Transparency International statul sau continua sa aiba unii dintre cei mai slabi indicatori.
Europa de Est se zbate inca, nefiind refacuta total dupa durerile facerii provocate de schimbarile din anii '90, anuntandu-se noi lupte pe acest front rasaritean. In Ungaria si Romania