Comisia Europeana a constatat paralizarea administratiei romanesti, esuarea implementarii Planului de masuri pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.
A constatat ca autoritatile de executie nu recunosc problemele sistemului si refuza asistenta institutiilor financiare internationale.
A constatat ca atitudinea autoritatilor este aceea de a fi de acord cu recomandarile pe care le face Comisia, fara insa a le aduce apoi la indeplinire neaparat.
Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie pana cand CE va stabili daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut. Exista un risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.
Toate aceste informatii extrem de grave sunt cuprinse intr-un document intocmit de doi inalti oficiali europeni, transmis ambasadorului Romaniei la UE si publicat de agentia Mediafax.
Cursul de schimb se prabuseste de la o zi la alta. Prabusirea aceasta insemna ca tot mai multi investitori vand lei si cumpara euro pentru a-si scoate banii din Romania. Guvernatorul BNR recunoaste, lucru care se intampla rar, interventia in sprijinul leului. Dar interventia aceasta costa.
Banii investiti in sustinerea cursului nu vin dintr-un sac fara fund si, la un moment dat, BNR nu-si va mai permite aceasta cheltuiala. Riscul cel mare este destabilizarea sistemului bancar, daca portofoliul de credite neperformante, in urma ratelor neachitate, va trece de un anumit prag. Dar si sub acest prag, chiar si pentru cei fara rate la banca, cresterea cursului se simte usturator intr-o tara care importa cea mai mare parte a produselor, in primul rand a alimentelor, pe care le consuma.
Mugur Isarescu avertizeaza ca "econimia nu creste cu decrete". Crest