Unii membri ai presei ar putea fi consideraţi drept "agenţi străni" în Rusia, ca şi organizaţiile nonguvernamentale ce intră sub incidenţa unei legi adoptate vineri, potrivit ediţiei de luni a cotidianului Izvestia, care citează parlamentari ai partidului Rusia Unită.
Potrivit publicaţiei apropiate puterii, amendamentele legii privind presa vor fi prezentate la reluarea sesiunii parlamentare în Dumă (Camera inferioară a Parlamentului rus), unde Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, dispune de majoritate absolută.
Este vorba despre introducerea în lege a noţiunii de "presă care acţionează în interesul unui stat străin", potrivit aceleiaşi surse, care precizează că presa vizată este cea care beneficiază de finanţare venind din străinătate.
"Societatea are dreptul de a şti cine finanţează aceşti reprezentanţi ai celei de a patra puteri şi cât de independenţi sunt", a declarat deputatul Ilia Kostunov. "Cred că povestea agenţilor străini nu s-a încheiat încă", a adăugat acesta.
"Ştim că în ţară acţionează diferite site-uri de informare, ziare, reviste a căror finanţare este opacă", a declarat un alt parlamentar al partidului Rusia Unită, Vladimir Burmatov.
Duma a adoptat vineri o propunere de lege foarte controversată, calificând drept "agenţi străini" şi supunând unui control suplimentar organizaţiile nonguvernamentale care beneficiază de finanţare din străinătate şi care au o activitate considerată "politică" în Rusia.
Această nouă lege se adaugă unui set de amendamente adoptate în ultimele săptămâni, printre care şi cele care încadrează penal calomnia, care instaurează un control sporit asupra Internetului sau înăspresc legislaţiei ce reglementează manifestaţiile publice.
Opoziţia rusă şi apărătorii drepturilor omului au criticat aceste măsuri drept represive, în urma anchetelor judiciare, a percheziţiilor şi interogatoriilo