În Germania, decizia parlamentară asupra pactului fiscal şi a „umbrelei de salvare”, adică a mecanismului european de stabilitate (ESM), va intra în vigoare numai după ce se va pronunţa Curtea Constituţională. Preşedintele federal Joachim Gauk refuză să semneze ratificarea pînă ce nu s-a pronunţat verdictul Curţii Constituţionale cu sediul la Karlsruhe.
Curtea se va pronunţa pe data de 12 septembrie asupra plîngerilor înaintate de contestatarii pactului fiscal şi „umbrelei de salvare”. Ştirea a fost dată publicităţii luni la Karlsruhe, oraş în care se află Curtea Constituţională.
Preşedintele Curţii, Andreas Voßkuhle, a anunţat deja săptămîna trecută că judecătorii vor examina cu mare atenţie plîngerile contestatarilor care cer o blocare a deciziilor luate de Bundestag (Parlamentul federal german din Berlin). Între contestatari se află mai mulţi politicieni eurosceptici, ca de pildă Peter Gauweiler, membru marcant al Uniunii Creştin-Sociale bavareze (CSU), partid înrudit cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) prezidată de Angela Merkel. Uniunea Creştin-Socială bavareză face parte - alături de creştin-democraţi şi liberali - din coaliţia guvernamentală care se află la putere la Berlin. În ultimii ani, Gauweiler s-a remarcat prin numeroase acţiuni îndreptate împotriva cursului pronunţat pro-european al partidelor parlamentare şi al guvernului federal. Cu diverse ocazii el s-a pronunţat contra măsurilor de salvare a monedei euro, pledînd alături de alţi eurosceptici pentru reintroducrea mărcii germane.
Ministrul federal al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble (CDU), a lansat un apel către judecătorii de la Karlsruhe să nu tergiverseze pronunţarea unei sentinţe.
Legea privind umbrela de salvare urma să intre în vigoare la 1 iulie. Din pricina plîngerilor înaintate de contestatari deocamdată legea nu va fi validată nici de pre