Consumul excesiv de sare este dăunător pentru sănătate. Hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, insuficienţa renală şi alte tulburări apar sau se agravează din cauza abuzului de sare. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aportul de sare ar trebui să nu depăşească 5 grame zilnic. Dar în realitate foarte puţini dintre noi reuşesc să respecte această recomandare, majoritatea populaţiei consumând în medie 8-12 grame de sare pe zi. Există însă soluţii eficiente pentru a limita cantitatea de sare adăugată în alimente şi a ne bucura în acelaşi timp de o mâncare gustoasă. Ne dezvăluie care sunt acestea profesorul doctor Nicolae Hâncu, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice a Universităţii de Medicină din Cluj, autorul volumului "Abecedar de nutriţie”, apărut sub egida Academiei Române, în iunie 2012.
Înlocuiţi sarea cu ierburi aromatice şi condimente
Ierburile aromatice – pătrunjel, mărar, busuioc, cimbru, tarhon, leuştean, oregano, coriandru, măghiran, mentă – dau o savoare deosebită alimentelor. Pentru a nu simţi nevoia de sare, adăugaţi în mâncăruri ierburi aromatice proaspete (verdeţuri) din belşug, conform preferinţelor şi asocierilor potrivite. De exemplu, pătrunjelul şi mărarul sunt ideale pentru supe, sosuri, salate; cimbrul, tarhonul, coriandrul, măghiranul – pentru carne şi peşte, iar busuiocul, menta, oregano, rozmarin – pentru paste, legume. Aceste verdeţuri sunt indicate nu doar pentru savoarea lor, ci şi datorită numeroaselor proprietăţi terapeutice. Iată doar câteva dintre acestea: busuiocul combate greaţa, leuşteanul este diuretic, menta stimulează digestia, pătrunjelul, coriandrul şi mărarul sunt bogate în vitamina C, măghiranul şi cimbrul au efecte antistres.
Dacă în ceea ce priveşte ierburile aromatice nu există restricţii, cu condimentele este bine să fim mai precauţi pentru a evita neplăcerile gast