Cea mai faimoasă Regină a României pare uitată în propria ţară, dar generează venituri fabuloase în Bulgaria.
Regina Maria a României a fost cea mai faimoasă şi cea mai iubită româncă din perioada interbelică. Popularitatea sa din epocă poate fi comparată cu cea de care s-a bucurat gimnasta Nadia Comăneci la apogeul carierei sale. Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, soţie a Regelui Ferdinand I cel Loial, alături de care a realizat România Mare, Regina Maria era considerată drept o adevărată eroină de poveste, graţie devotamentului cu care i-a îngrijit pe răniţii aduşi de pe fronturile primului război mondial.
Încet-încet, românii redescoperă figura Reginei Maria. Însă, în timp ce la nivelul oficialităţilor române interesul pentru a pune în valoare figura marii suverane rămâne la cote minime, bulgarii au transformat-o pe Regina Maria într-un adevărat brand turistic. Şi asta deşi bulgarii ar fi avut toate motivele să o urască. În fond, soţul Reginei Maria, care era pe atunci Principele Moştenitor Ferdinand, viitorul rege, a fost comandantul armatei române care a intervenit în cel de-al doilea război balcanic şi a smuls Cadrilaterul Bulgariei. Însă bulgarii au transformat Castelul din Balcic al Reginei Maria într-un obiectiv turistic care atrage un număr considerabil de vizitatori. De la săpunuri, brichete ori magneţi decorativi pentru frigider, toate suvenirurile posibile poartă imaginea Reginei Maria ori a castelului ctitorit de ea în Balcic, azi în Bulgaria.
Intrarea în parcul imens care reprezenta odinioară domeniul Reginei Maria s-a transformat într-un adevărat bazar. Niciunde în România nu există mai multe tarabe care să facă profit de pe urma Reginei Maria. Suvenirurile costă de la două-trei leva până la 50 de leva. Printre tarabe de genul celor de pe Valea Prahovei ori de pe Valea Crişului există şi restaurante.