După ce-a lichidat câteva consilii de la Educaţie, Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, s-a apucat de modificarea legislaţiei muncii pe care tocmai a schimbat-o fostul premier Emil Boc.
În ultimii doi ani, Emil Boc a modificat toată legislaţia referitoare la relaţiile de muncă, începând cu mult controversatul Cod al Muncii şi continuând cu legea sindicatelor, cea a patronatelor, a conflictelor de muncă şi cea a contractelor de muncă. Ultimele patru au fost incluse în Legea 62 privind dialogul social, din 2011.
La vremea când Boc le-a modificat, reglementările de mai sus au fost vehement combătute de sindicate şi chiar de către unele patronate. Confederaţiile sindicale au acuzat asociaţiile investitorilor străini că au convins Executivul să elaboreze legi net favorabile angajatorilor şi care-i transformau pe salariaţi în sclavi ai firmelor.
Protestele au culminat cu mitingul din martie anul trecut, când aproximativ 10.000 de sindicalişti au participat la demonstraţia din Piaţa Constituţiei, în timp ce Parlamentul discuta moţiunea depusă pe Codul Muncii. Moţiunea a căzut, iar Codul Muncii a intrat în vigoare la 1 mai 2011.
Imediat după venirea la Putere a USL, sindicatele au început negocierile pe revenirea la forma de stânga, care dezechilibrează relaţia în favoarea salariatului a legislaţiei de pe muncă.
Discuţiile au început pe Legea dialogului social, deoarece aceasta afectează direct organizaţiile sindicale şi, dacă ar rămâne în varianta lui Boc, ar forţa confederaţiile şi patronatele să fuzioneze pentru a avea reprezentativitate naţională.
De toate aceste modificări se ocupă nimeni altul decât Liviu Pop, fostul interimar de la Educaţie, care a lichidat Consiliul de Etică şi pe cel de Atestare a Titlurilor universitare, pentru a împiedica analizarea plagiatului de care este acuzat premierul Victor P