La momentul actual, multe farmacii nu sunt dotate pentru a elibera reţete online. De aceea, şi medicii evită să le prescrie. Sursa: VLAD STĂNESCU
La două săptămâni de când a fost lansată, reţeta electronică pare să se fi împotmolit.
O mare parte din medici nu au nici acum softurile necesare prescrierii în sistem online, iar cei care au avut grijă să se doteze spun că programul informatic încă dă rateuri.
Mai există însă un motiv serios pentru care medicii evită să prescrie reţete în noul format: nici farmaciile nu deţin într-un număr mare tehnica necesară eliberării acestora, iar pacienţii sunt nevoiţi să alerge dintr- un loc în altul pentru a-şi lua medicamentele.
Din cele 8.521 de reţete electronice prescrise până acum, au fost eliberate, săptămâna trecută, doar o mie.
Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există o listă a lanţurilor de farmacii care oferă varianta prescripţiei online, însă datele nu corespund întocmai.
Îţi ridici pastilele în două zile sau le pierzi
Un raid făcut prin farmaciile din Bucureşti din zona centrală a arătat că acestea nu sunt pregătite tehnic să elibereze reţeta electronică. Lanţurile Dona, Help Net, Beladona nu o eliberează, şi nici farmaciile Sensiblu, deşi pe site-ul CNAS scrie contrariul.
Printre farmaciile care dau, totuşi, reţete electronice se numără Catena, Terapia Farm SRL, Farma Plus SRL, Pharma Life.
Pentru că sunt la curent cu această situaţie, medicii preferă să scrie în continuare reţete pe hârtie, pentru a nu-şi pune pacienţii pe drumuri, care au la dispoziţie un timp foarte scurt pentru a-şi ridica reţeta- 24 de ore pentru boli acute şi 48- pentru boli cronice.
Pentru ridicarea reţetei pe hârtie, termenul este de 30 de zile. "Am aflat că farmacia de lângă mine nu are softul de citire, aşa că nici eu nu m-am grăbit să dau reţete electronice. Sistemul în sine