Foto: Thinkstock Euro şi dolarul au crescut faţă de leu la un nou maxim istoric din cauza tensiunilor de pe scena politică românească. Concomitent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi amânat vizita până după referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu iar agenţia de rating Moody's a avertizat că disputele actuale pot pune în pericol reformele efectuate în ultimii trei ani.
Astfel, leul a ajuns la 4,5571 unităţi pentru moneda europeană, după ce vineri tranzacţiile pe piaţa interbancară situau cotaţia la 4,7 lei. Faţă de finele anului trecut leul a scăzut cu 5,5% comparativ cu moneda europeană, ea însăşi sfârtecată de criza bancară din Spania şi problemele Italiei. Din decembrie până acum România a schimbat trei guverne iar acum ne aflăm în plină campanie electorală. Concomitent, dolarul american s-a plasat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României (BNR) la 3,7399 lei, pierderea fiind de 11,9% din decembrie 2011 până acum. La fel, în cazul francului elveţian paritatea a ajuns la 3,7944, acesta fiind un nou maxim pentru ultimele zece luni.
Ieri leul a recuperat puţin în sesiunea de tranzacţii interbancare însă noul minim istoric a survenit după ce banca centrală nu mai intervenit aşa puternic pentru a limita deprecierea, potrivit Mediafax.
Când îşi va reveni moneda naţională?
Ministrul de Finanţe Florin Georgescu spune, însă, că moneda naţională se va aprecia, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro după referendumul privind demiterea preşedintelui şi clarificarea situaţiei de pe scena politică. "Cursul e stabilit de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor de pe piaţă. Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Consider că e o evoluţie conjuncturală, cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, până la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat în momentul re