Malul Lacului Plumbuita. Apa reflecta culoarea cerului, copacii si iarba sunt de un verde crud, hipnotic, nears inca de soarele verii. Pasarile canta, iar din cand in cand vantul le acompaniaza aducand fosnetul ierbii si al stufarisului. Acest paradis, aflat la doar cativa km de Centrul Capitalei este insa lasat in mizerie, autoritatile locale ingnorandu-l timp de 20 de ani. Pe luciul apei plutesc insule de gunoi (pungi de plastic, pet-uri, mobila veche, chiar cate un vas de WC). Malul lacului este surpat, iar drumul care serpuieste pe malul apei este murdar si darapanat. Cuprinsi de dorinta de a vedea o imagine cat mai frumoasa, oamenii si-au ticsit casele cat mai aproape de lac venind in anumite situatii cu gardul pana in apa.
Planul Urbanistic General al Capitalei prevede ca noile constructii sa se departeze intre 30 si 50 de metri fata de malul apei. Dispozitia nu a fost insa respectata iar municipalitatea nu a realizat un regulament unitar, fiecare construind dupa bunul plac, fara strazi si fara utilitati. Mai mult, un grup de studenti de la Universitatea de Agronomie care a facut un studiu pe salba de lacuri sustine ca 50% dintre constructiile noi sunt construite in zona inundabila. Aceasta nu este insa doar imaginea lacului Plumbuita ci a tuturor celor 9 lacuri din salba Colentina.
De ce lacurile sunt murdare?
Salba de lacuri Colentina are 9 lacuri pe teritoriul administrativ al Bucurestiului: Straulesti, Grivita, Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Dobroiesti si Pantelimon I. Primele 6 se afla in administrarea Primariei Capitalei prin Administratia Lacuri Parcuri si Agrement, iar celelalte trei se afla in administrarea Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti, institutie in subordinea Apelor Romane. Potrivit legii, administratorii lacurilor si drumurilor trebuie sa se ocupe de intret