Curtea a constatat că limitarea comisioanelor bancare de către România nu încalcă legislaţia europeană
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Judecătoria Călăraşi poate obliga Volksbank România la plata sancţiunii stabilite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru nerespectarea OUG 50/2010, sancţiune aplicată pentru că banca a păstrat "comisionul de risc" în contractele de credit garantate cu ipotecă şi după intrarea în vigoare a ordonanţei.
Hotărârea a fost emisă ca urmare a unei solicitări primite de la Judecătoria Călăraşi pe rolul căreia se află un litigiu între Volksbank România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - Comisariatul Judeţean Călăraşi (ANPC).
Conform reglementărilor UE, "un stat membru poate să impună instituţiilor de credit obligaţii în ceea ce priveşte tipurile de comisioane pe care le pot percepe în cadrul unor contracte de credit de consum", consideră CJUE. Prin urmare, OUG 50/2010, care limitează numărul şi tipurile comisioanelor pe care băncile le pot percepe în contractele cu consumatorii nu încalcă legislaţia UE.
"Observaţiile Guvernului României transmise de Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-au înscris în linia de interpretare a Directivei 2008/48/CE statuată prin hotărârea CJUE în cauza C-6012/10", a anunţat Ministerul Afacerilor Europene.
Volksbank a menţinut comisionul de risc
România a transpus în legislaţia sa internă Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, OUG 50/2010, care a intrat în vigoare la 22 iunie 2010.
Potrivit ordonanţei, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul ramb