Guvernul a informat FMI că vrea să introducă achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de cel mult 500 de mii de euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă. Data aplicării urmează să fie stabilită după discuţiile oficiale, a anunţat luni premierul Victor Ponta.
Cum funcţionează sistemul prin care TVA se plăteşte la momentul încasării facturii? Firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, iar firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii, au explicat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Victor Ponta mai anunţă că TVA va fi eligibilă pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.
Pe de altă parte, firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale. Asta cu condiţia ca persoanele astfel angajate să fie menţinute încă un an după expirarea facilităţii. "Facilitatea va fi aplicată pentru toţi întreprinzătorii care angajează aceste persoane pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă", explică Victor Ponta. Facilitatea este valabilă doar pentru angajator.
Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Liviu Voinea, a precizat că 92,8% dintre firmele active în România au o cifră de afaceri sub 500 de mii de euro, reprezentând peste două milioane de contribuabili la bugetul de stat.
Guvernul a informat FMI că vrea să introducă achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de cel mult 500 de mii de euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă. Data aplicării urmează să fie stabilită după disc