Oamenii din Chircăieşti, Căuşeni, sunt nevoiţi să-i înfrunte pe „grănicerii" separatişti, care şi-au instalat recent un post ilegal în sat. Şi asta în timp ce premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk îşi strâng mâinile, sugerând că „situaţia e sub control".
„Welcome to Chircăieşti", ne îndeamnă în stil occidental, la intrarea în sat, un panou şi monumentul unei gospodine socialiste rămas din epoca URSS. Nimic european însă în localitatea situată la vreo 80 de kilometri de Chişinău, aproape de aşa-zisul hotar cu autoproclamata republică nistreană.
Pe lângă grijile ce ţin de arat, semănat sau cu ce să se încălzească la iarnă, localnicii mai au o problemă de la o vreme - trebuie să-i înfrunte pe aşa-zişii grăniceri separatişti care şi-au instalat în sat un post şi-i „amendează" cu sute de lei pentru „trecerea ilegală a hotarului". Oamenii n-au de ales şi plătesc. Iar seara, la ştiri, află miraţi că încă o rundă de negocieri în formatul 5+2 „s-a soldat cu succes".
Nimeni dintre oficiali nu poate spune cu exactitate când şi de ce între Chircăieşi şi Copanca, satul de peste deal, a apărut o bară metalică mobilă, iar alături - un vagon în care sunt adăpostiţi aşa-zişii oameni ai legii. Nu a explicat acest lucru nici Tiraspolul. Localnicii presupun că e din cauza că drumul care trece prin sat a fost de importanţă militară în timpul conflictului armat de la Nistru.
CLICK PENTRU GALERIE FOTO
„DE CE CĂLCAŢI PE PĂMÂNTUL NOSTRU?!"
Vasile Banu (49 de ani) are un teren agricol la Copanca, la o distanţă de vreo trei kilometri de casă şi face des acest drum pentru a-şi îngriji pământul. Bărbatul spune că bara a apărut acum o lună, iar odată cu ea şi problemele sătenilor. „Eram trei în maşină, toţi cu sapele. Ne-au oprit şi ne-au obligat să plătim câte o sută de lei de fiecare. În caz contrar, trebuia să ne întoarcem înap