Principala temere care planează asupra economiei globale este cea că Italia sau Spania ar putea necesita asistenţă financiară internaţională. Acest lucru este de natură să înspăimânte şi Fondul Monetar Internaţional, instituţia care ar trebui să răspundă rapid şi ferm în această situaţie.
Procesul de salvare a unei economii europene mari va fi de asemenea dimensiuni că, o dată început, va fi imposibil de oprit, susţine publicaţia financiară „Financial Times”. Acesta va prezenta provocări dificile pentru fond: cum să impună termenii acordului de împrumut; cum să continue să satisfacă nevoile ţărilor în curs de dezvoltare când majoritatea resurselor sunt direcţionate către Europa; şi cum să evite stabilirea unor precedente care să facă mult mai dificile acordarea de viitoare programe de asistenţă financiară.
„Echilibru dificil”
Robert Harding, analist la „Financial Times” compară această situaţie cu vechea axiomă a împrumutului de la bancă, la o scară ceva mai mare: dacă datorezi 1 miliard de dolari la FMI, aceasta este problema ta; dacă datorezi 100 de miliarde de dolari la FMI, aceasta este problema Fondului.
Vezi de ce Germania are un rol crucial de jucat în cadrul crizei euro, conform FMI
FMI trebuie „să menţină un echilibru dificil între a rămâne implicat şi a rămâne credibil”, a declarat Eswar Prasad, fost director pentru China al FMI, în prezent înalt membru al Brookings Institutions în Washington, pentru „Financial Times”.
Dacă o importantă ţară europeană ar cere asistenţă din partea fondului, acesta va fi obligat să răspundă. „FMI nu trebuie să-şi întoarcă spatele la membrii săi, fie în mod individual sau colectiv”, susţine Ted Truman, fost oficial al Trezoreriei Statelor Unite, în prezent la Peterson Institute în Washington, reflectând şi opinia generală a FMI în acest respect.
Mai multă sufe