Constanţa lui 2012 nu mai are săli de cinema. Are ea, dar nu pe acelea ale copilăriei noastre, nu Republica, Majestic ori Studio, nu Tineretului sau Bulevard. Vă mai amintiţi când, copii fiind, aveam unde să vedem un film sau desenele animate româneşti, atât de dragi nouă în acele vremuri?
După o istorie zbuciumată, după închirieri şi vânzări, cinematografele constănţene există doar scriptic, nicidecum în fapt. Ce mai este la Republica? Nimic. Dar, este adevărat, avem Direcţie Judeţeană de Film care se ocupă cu ceva, nu se ştie exact cu ce. Un exemplu demn de urmat găsim în Constanţa anilor '30. Administraţia locală din acele vremuri avea în grijă nu mai puţin de şase săli de cinema, dintre care trei se aflau pe una dintre arterele principale ale oraşului, strada Carol, actualul bulevard Tomis. Constănţenii de atunci puteau urmări pelicule cinematografice la Regal, Tramulis, Majestic, Vox, Trianon sau Regina Maria. Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale deţine numeroase documente referitoare la cinematografele acelor ani. Firesc, existau şi atunci probleme de igienă, iar filmele erau aprobate, pe tabel, de primarul oraşului. „Tablourile" ne dezvăluie ce filme puteau viziona pasionaţii de cinematografie: Prin foc şi sabie, Califul din Bagdad, Noaptea roşie, Un vis în doi, Crima din liniile Maginot, Corsarul, Drumul Durerei, Uraganul, Stigmatizata, Dama cu camelii, Robinson Crusoe, Prozonierul din Zenda, Tarzan eroul junglei, A opta nevastă a lui Barbă Albastră, Copilul şi elefantul, Panică în văzduh, Londra sub teroare, Nuntă cu repetiţie, Colierul blestemat sau Fetiţa munţilor. Filmele erau produse de mari case cinematografice precum Paramount, Warner Bros, Dacia-Film, Regal Film sau Metro-Goldwyn.
Cinematografele Rex şi Vox se aflau pe strada Carol nr. 102, respectiv 112. Trianonul se afla pe strada General Manu nr. 29, iar Majestic pe strada Cuza Vodă