„România nu încalcă pentru moment legislaţia UE, aşa cum este cazul Ungariei. Cu toate acestea, Comisia Europeană dispune de o autoritate morală pentru a interveni”, a precizat, luni, 16 iulie, purtatorul de cuvânt al instituţiei, Olivier Bally. „Comisia Europeană este gardianul Tratatelor UE şi în această calitate a intervenit în caz de derapaj în Franta în 2010 în Ungaria în 2011 şi 2012 şi acum în România”, a mai precizat Oliver Bally.
Paralela facuta de presa europeana intre cazul juridic roman si cel ungar isi are insa limitele ei, mai spune Comisia Europeana.
In cazul Ungariei, au existat ingrijorari apropo de proiecte de lege, din pacate adoptate totusi in cele din urma. Problema din iarna continua si a fost partial rezolvata acum in luna iulie prin amendarea legii care priva Banca Centrala ungara de independenta indispensabila.
Independenta magistratilor si independenta Autoritatii protectiei datelor personale in Ungaria fac obiectul unei sesizari la Curtea europeana de Justitie, aflata in curs.
In cazul României insa se vorbeste despre probleme de ordin general. Au fost luate decizii cu impact asupra respectarii independentei justitiei si a Curtii Constitutionale.
« Este o problema fundamentala pentru noi, pentru alte institutii si statele membre UE », a precizat Olivier Bailly. Intervenim pentru a asigura respectarea dreptului constitutional, al dreptului fundamental in România »
Comisia spune ca nu exista o incidenta sub drept comunitar a acestei interventii in cazul României, ci o autoritate "morala" care-i permite aceasta.
Parlamentul European si unele statele membre ii acordă incredere Comisiei ca va restabili situatia juridica si ordinea constitutionala in România, constata executivul de la Bruxelles.
Aceasta este o aluzie facuta la vocile din Parlamentul European care i-au cerut Comisiei o