Institutul Cultural Roman "nu are bani" pentru proiectele culturale de valoare, dar finanteaza, preferential, trupe comerciale care canta pe la nunti si botezuri, scrie ZIUAnews. Sursa imagine: ziuanews.ro
La Institutul Cultural Roman, condus de Horia Roman Patapievici (foto), multe proiecte de valoare, apartinand unor artisti consacrati, sunt refuzate. In programul de finantare "Cantemir", proiectele intra preferential, pe criterii de interese, si nu de valoare culturala. ZIUAnews a intrat in posesia unora dintre plangerile din interiorul ICR, pe care mai multe persoane de cultura nedreptatite le-au inaintat mai marilor Institutului.
La fiecare sesiune desfasurata in cadrul Programului Cantemir, program de cofinantare al ICR, prin care operatorii culturali din Romania sunt sustinuti material sa prezinte proiecte in strainatate - in urma unui concurs - rezultatele se constituie intr-un abuz intolerabil. In mod sistematic, multe proiecte de valoare sunt depunctate, fara justificare, inca din faza incipienta. Iar aceasta, pentru a face loc unor proiecte in spatele carora se afla inalti functionari ai ICR sau apropiati ai acestora.
Capusa "7 prajini"...
In 2010, unul dintre proiectele retinute pentru finantare a avut ca obiect o firma de impresariat condusa de Saviana Diamandi, nimeni altcineva decat directorul de programe de la ICR.
Proiectul Savianei Diamandi a constat intr-un turneu in Ungaria al trupei "7 prajini" - trupa eminamente comerciala. Conceput pe trei ani de zile si cu o implicare financiara de 80.000 de euro, proiectul nu mai figureaza, in prezent, pe site-ul Programului Cantemir. Fireste, banii s-au evaporat, la fel si sperantele autorilor proiectelor de valoare care au fost respinse pentru a face loc celor "7 prajini".
Acest caz de acordare preferentiala de resurse financiare pentru un proiect apartinand unui inalt f