Leul a recuperat uşor luni din pierderea înregistrată în sesiunea interbancară de vineri, cu sprijinul intervenţiilor BNR, însă cursurile publicate de banca centrală pentru euro şi dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro şi, respectiv, 3,7399 lei/dolar, scrie Mediafax.
"Dealerii sunt în vacanţă. Volumele sunt foarte mici. Au fost ordine de cumpărare şi de la Londra şi comerciale de pe piaţa internă", a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele şi funcţia. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declaraţii presei pentru că sunt direct implicaţi în piaţa valutară şi ar putea obţine beneficii de pe urma lor.
Cu privire la evoluţia cotaţiei leului şi revenirea monedei naţionale la nivelul înregistrat înaintea izbucnirii tensiunilor politice, dealerii anticipează ca "poate după referendum, indiferent de rezultat, să vedem un curs sub 4,5, dar sensul pieţei este clar: depreciere".
Georgescu la Gândul LIVE: Cursul va veni înapoi, deci se va aprecia până la un nivel de sub 4,5lei/euro
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat luni la Gândul LIVE că se aşteaptă ca leul să se aprecieze în următoarele zile şi să ajungă sub pragul de 4,5 lei/euro.
"Consider că e o evoluţie conjuncturală. Cursul va veni înapoi, deci se va aprecia până la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică", a explicat Georgescu.
Declaraţiile făcute de şeful Finaţelor nu au fost însă de natură să convingă pieţele, spun dealerii. "Dacă Georgescu ar fi credibil atunci ar fi trebuit ca leul să se aprecieze. Dar el este şeful Finanţelor, nu al BNR. Dacă era Isărescu atunci cu siguranţă am fi avut un curs mai mic. Ştirea cu Georgescu, de la voi (Gândul LIVE, n.r.) a fos