Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si al Justitiei, in prezent consilier prezidential "in concediu", a anuntat care sunt cele trei tipuri de sanctiuni pe care le risca Romania in cazul in care USL nu indeplineste la timp cerintele Bruxelles-ului si nu revine la statul de drept.
"Luni, vor aparea o serie de declaratii, toate oficiale, din partea unor parlamente ale unor state membre UE. Miercuri, pe 18 iulie, aceasta suita de declaratii va culmina cu o declaratie din partea Germaniei", a declarat Cristian Diaconescu duminica seara, intr-o emisiune la B1TV, precizand ca in cazul Germaniei va fi vorba despre o declaratie la cel mai inalt nivel si "dincolo de familiile politice".
"Totodata, va aparea Mecanismul de Control si Verificare, care va avea doua capitole distincte: analiza justitiei la 5 ani si modul de indeplinire a celor 4 benchmark-uri despre care s-a tot discutat, iar pe de alta parte o componenta politica.
Vreau sa spun foarte clar, si eu sper asta, lucrurile nu se vor amesteca. Componenta politica va identifica punctual elementele pe care atat Comisia Europeana cat si, odata ce a aparut MCV public, si statele membre au cazut de acord ca reprezinta incalcari ale regulilor de functionare ale statului de drept roman", a mai declarat Cristian Diaconescu.
Al doilea tip de sanctiune va fi pur politica. "Compartimentele juridice au facut aceste trei propuneri, modul in care vor fi abordate este o chestiune de decizie politica", a explicat acesta, precizand ca se refera la declansarea de proceduri de infringement la Curtea Europeana de Justitie, in conformitate cu articolul 258 din Tratatul de la Lisabona, urmand sa se decida "in ce fel actele normative adoptate intr-un stat membru al UE sunt compatibile sau nu cu legislatia europeana".
"Din punct de vedere tehnic, juridic. Aici nu vorbim de ba