Spania a anunţat, săptămâna trecută, un plan de măsuri de o austeritate catalogată drept „draconică” de către presa internaţională.
Guvernul de la Madrid vizează reducerea deficitului bugetar cu circa 65 de miliarde de euro până în 2015 prin majorarea TVA de la 18% la 21%, reformarea administraţiei publice şi renunţarea la o serie de avantaje fiscale, măsuri care îi afectează direct şi pe cei aproape un milion de români care figurează oficial în statisticile spaniole.
Românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania. În prezent, peste 900.000 de persoane s-au stabilit sau lucrează în statul peninsular, potrivit datelor Ambasadei României la Madrid, însă mulţi dintre ei au început să întâmpine dificultăţi financiare şi şi-ar dori să revină în ţară, în special pentru că locurile de muncă devin din ce în ce mai dificil de găsit. Dacă în rândul spaniolilor, rata şomajului a depăşit 20%, aproape jumătate dintre românii din Spania nu au în prezent un loc de muncă fiscalizat.
„Orice măsură luată de Spania i-a afectat în mod egal şi pe românii care lucrează aici. În acest moment, şomajul în rândul românilor este mai mare de 45%. Este adevărat însă că o parte dintre cei care am crede noi că sunt în şomaj, lucrează de fapt la negru”, a declarat pentru gândul Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).
Ţecu a mai adăugat că deşi tot mai mulţi români se gândesc să plece din Spania, foarte puţini văd România drept o alternativă atractivă. „În acest moment, în jur de 50% dintre români ar dori să se întoarcă în România din cauza situaţiei disperate în care se află Spania. Fiecare săptămână, fiecare zi, face însă ca România să fie din ce în ce mai departe de aspiraţiile românilor de aici. Preferă să rămână într-o ţară străină şi să lucreze la negru în cazul în care nu mai au un loc de muncă legal şi s