Institutul german de cercetare economică DIW vine cu o propunere prin care cei mai bogaţi cetăţeni din zona euro să fie forţaţi să le împrumute bani guvernelor lor pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor care sufocă blocul uniunii monetare.
O astfel de măsură ar putea genera venituri considerabile în ţările afectate de criză, iar Germania ar putea strânge astfel 230 miliarde euro, echivalentul a 9% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie publicaţia The Economic Times.
"Prin intermediul unor împrumuturi impuse sau prin plata unei taxe pe avere o singură dată, gospodăriile cu averi şi venituri ridicate ar putea ajuta la procesul de refinanţare şi de reducere a datoriei suverane fără a afecta cererea de consum", se menţionează în raportul DIW.
Pentru a strânge fondurile, persoanele care dispun de o avere de peste 250.000 euro şi cuplurile căsătorite cu averi de peste 500.000 euro ar fi solicitate să împrumute bani statului sau să plătească o taxă de 10% din avere o singură dată.
Potrivit cercetătorilor institutului, această măsură ar afecta 8% din populaţia adultă a Germaniei.
"Cred că acest model ar putea fi interesant, mai ales în statele unde relaţia dintre veniturile din impozite şi activele private nu este echilibrată. Însă fiecare ţară trebuie să decidă pentru ea. În acest moment în Germania nu avem o problemă cu veniturile din impozite şi cred că dacă ne uităm la costurile de împrumut şi la bugetul nostru, ne dăm seama că mai degrabă aceasta este o problemă pentru alte ţări", a afirmat ministrul german de finanţe Martin Kotthaus.
Constituţia germană stipulează în prezent că datoria statului nu trebuie să depăşească 0,35% din PIB-ul ţării până în 2016, însă proiectul de buget pentru 2013 arată că guvernul va atinge această ţintă anul viitor prin reducerea împrumuturilor cu 18,8 miliarde euro.
Doar puţin peste o