La mijlocul săptămânii trecute, Guvernatorul Băncii Naţionale a României a spus singurul lucru de substanţă care interesează cetăţenii acestei ţări şi ar trebui să sensibilizeze la maxim şi pe liderii Uniunii Europene: e nevoie de investiţii, noi locuri de muncă, creştere şi dezvoltare.
Speram ca guvernul va merge pe aceasta cale. Actualmente, în România,se derulează un proces politic intern care nici măcar nu este inedit. Ceea ce surprinde, însă, este spectacolul oferit românilor de la Bruxelles, ca şi cum nu le-ar fi deajuns circul politicianist din Bucureşti. O asemenea cacofonie politicianistă precum au arătat liderii politici europeni faţă de evenimentele recente din România, e greu de imaginat. Singura explicaţie este degringolada în care persistă Uniunea, confuzia de valori,premeditata întreţinere a instabilităţii economico-financiare şi sociale, precum şi calitatea discutabilă a liderilor politici europeni contemporani.
În asemenea condiţii, România apare ca o victimă sigură, pradă evaluărilor politice şi de presă simpliste, bazate pe aceleaşi stereotipii din ultimele două decenii şi datorită incapacităţii unor politicieni români de a lucra în ţară pentru binele ei. În orice caz, niciodată ca până acum nu am întâlnit atât de mulţi români cu percepţii confuze şi chiar greşite despre Uniunea Europeană, ceea ce explică atât starea de astăzi a Uniunii, cât şi lipsa de perspectivă oferită cetăţenilor.
Un important istoric britanic scria, după al Doilea Război Mondial, că în România funcţiona doar o „democraţie mlăştinoasă" (alţii ar spune de tip estic), în care rezultatul votului popular era mereu manipulat. Dacă acel savant ar fi analizat fenomenul politic românesc din ultimii ani, ar fi ajuns la aceleaşi concluzii. În plus, remarcăm faptul că dirigenţii României au menţinut ţara la periferia Uniunii Europene, nu doar în ceea ce priveşte acc