Cursul a facut vineri un nou maxim istoric, in contextul in care BNR nu pare sa faca prea mari eforturi ca sa ii opreasca deprecierea. Lasand la o parte dezavantajele pe care le au cei care s-au imprumutat in euro, o politica mai flexibila a cursului poate duce la predictibilitate in ceea ce priveste dobanzile.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri un nou maxim istoric pentru curs, de 4,5495 lei/euro. Si in fata dolarului, leul a pierdut teren pana la un nivel record de 3,7274 lei/dolar.
Majoritatea analistilor sesizeaza ca odata cu tensiunile de pe scena politica presiunea de depreciere s-a accentuat, iar BNR a inceput sa lase cursul mai liber, in contextul in care pana acum cateva luni leul era pazit indeaproape de banca centrala.
Ce motive are BNR sa practice o politica mai flexibila pe curs? Potrivit economistului sef al ING Bank, Vlad Muscalu, banca centrala a inceput sa aiba o politica mai flexibila in plan valutar inca de acum cateva luni, iar faptul ca vedem acum cursul la noi maxime este doar un rezultat al acumularii unei presiuni de depreciere si a faptului ca BNR nu intervine agresiv.
Intrebat daca BNR se pregateste acum pentru o toamna fierbinte din punct de vedere politic, cand ar putea sa se confrunte cu volatilitati mult mai serioase pe curs, Muscalu a raspuns ca banca centrala se teme sa isi consume acum rezervele internationale, dar nu neaparat din cauza perspectivelor din plan politic, dar si ca urmare a situatiei economice la nivel local si global.
"Momentan BNR poate sa foloseasca aceste rezerve valutare pentru sustinerea cursului, dar poate ca in viitorul nu foarte indepartat va fi nevoie sa sustina si sitemul bancar si de ce nu si datoria publica", a avertizat economistul ING.
In prezent, rezerva valutara este la un nivel confortabil, de 32,67 miliarde euro, potrivit datelor BNR.
"Cred ca si BNR se