Producția de lapte a scăzut în Sibiu la jumătate, pentru că oile nu mai au ce mânca, și multe culturi sunt compromise din cauza secetei. Nu doar producția de lapte este afectată de seceta din ultima perioadă, ci și anumite culturi cum sunt cele de porumb, soia, rapiță sau cartof.
Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă fac ravagii în județul Sibiu. Cei mai afectați de secetă sunt crescătorii de oi, care nu mai au cu ce să-și hrănească animalele.
”Din cauza secetei producția de lapte a scăzut la jumătate, furaje ne descurcăm foarte greu să facem, pentru că iarba s-a ars toată, nu avem furaje nici acum și ne e frică de faptul că nu o să avem nici pentru perioada de iarnă”, explică Marcel Andrei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din județul Sibiu.
Lipsa furajelor și implicit scăderea producției de lapte va fi resimțită direct de consumatori, care vor plăti cu 5-6 la sută mai mult pentru un kilogram de brânză.
Mai mult însă, oierii spun că, dacă vremea se menține la fel, riscăm ca într-o săptămână, două, să nu mai avem pe piață vestita telemea de oaie din Mărginimea Sibiului.
”E seceta foarte mare, a ars tot câmpul, nu mai avem ce să le dăm la animale, nici apă nici mâncare, cărăm apă cu vidanja, dacă mai ține seceta așa într-o săptămână două nu o să mai fie lapte deloc și nici brânză. Cărăm apă pentru animale cu vidanja de la 3-4 kilometri, că nu avem sursă de apă aici, au scăzut toate fântânile, nu mai este apă deloc”, spune Alexandru Clapa, un cioban din localitatea sibiană Șura Mare.
Se poate ajunge până la sacrificarea animalelor
Disperați, oierii vor să ceară Ministerului Agriculturii să le dea voie să intre cu oile în păduri, pentru pășunat, pentru că ”e singura soluție”.
Aceștia spun că, dacă nu va ploua și nu va fi găsită rapid o soluție, singu