Reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (AESA), care stabilesc regulamentele în domeniu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, au făcut primul pas în vederea aprobării folosirii animalelor modificate generic pentru a produce aşa numitele "alimente Frankenstein", informează Daily Mail.
Ei au întocmit un document pe care l-au lansat în dezbatere publică, până în data de 31 august, în cadrul căruia este examinat riscul la care ar putea fi pus mediul înconjurător de peştele, de insectele şi de animalele modificate genetic.
Criticii acestei proceduri se tem că documentul ar putea să ducă la răspândirea creşterii animalelor şi recoltelor modificate genetic pe teritoriul Europei.
FOTO: Daily Mail
"Documentul (...) schiţează cerinţele specifice şi metodologia pentru evaluarea riscului asupra mediului al animalelor modificate genetic", specifică reprezentanţii AESA .
"Uniunea Europeană nu vrea numai să extindă importurile şi creşterea de recolte modificate genetic, ci şi să aprobe insectele, peştele şi carnea sau laptele provenite de la animale modificate genetic", susţine doctorul Helen Wallace, director al GeneWatch, o organizaţie britanică non-profit care investighează modul în care modificarea genetică ar putea afecta hrana, sănătatea, agricultura, mediul înconjurător şi societatea.
"Regulile privind importurile de produse modificate genetic vor fi simplificate şi riscul la care este supus mediul va fi ignorat", a mai adăugat Wallace.
O companie britanică, numită Oxitec, a dezvoltat deja un tip de molie sterilă despre care susţine că ar reduce numărul dăunătorilor care afectează varza şi conopida. Cei de la Oxitec au discutat cu reprezentanţii Departamentului Agriculturii din Marea Britanie pentru a realiza o serie de teste pe teren pentru acest tip de molie.
FOTO: Daily