Aerul condiţionat pare tentant pentru a-ţi răcori locuinţa însă, acesta se poate transforma într-un adevărat pericol pentru sănătate dacă nu este folosit corespunzător. Îţi vom prezenta în continuare regulile de folosire a aparatelor de aer condiţionat.
Nu-l lasa să-ţi bată în cap!
Atunci când tocmai ţi-ai dotat locuinţa cu un aparat de aer condiţionat montează-l într-un loc de unde acesta se difuzează fie în jos fie înspre tavan.
În caz contrar, când aerul rece îţi bate direct în cap, acesta îţi poate afecta grav sănătatea. Pe lângă durerile de cap şi de dinţi mai rişti şi dezvoltarea unor afecţiuni precum rinitele, astmul sau chiar pneumonia, în cazurile mai severe. Chiar şi atunci când eşti în maşină jetul de aerul condiţionat trebuie să bată înspre parbriz, nici spre faţă şi nici înspre picioare, asta dacă nu vrei să te alegi cu o răceală.
Nu-l da la maxim!
Trecerea bruscă de la temperaturi răcoroase la cele foarte fierbinţi este extrem de periculoasă pentru sănatate putând culmina chiar cu un şoc termic în cazul cardiacilor. Prin urmare, nu trebuie să exagerăm cu aerul condiţionat folosindu-l la capacitatea maximă şi non-stop.
Curăţă-i regulat filtrele!
Bacteriile care se-şi fac lăcaşul printre filtrele aparatului de aer condiţionat pot fi extrem de periculoase pentru sănătate. De exemplu, bacteria Legionella Pneumophila poate duce la apariţia legionelozei, o afecţiune care se manifestă prin dureri de cap, musculare, febră, tuse şi dureri abdominale. Cel mai bine este să apelezi la o firmă specializată deorece aceasta are în dotare şi substanţele antibacteriene necesare.
Temperatura moderată
Pentru a evita şocul termic atunci când părăsim locuinţa sau spaţiile interioare, temperatura din interior nu trebuie să fie mai scăzută faţă de cea de afară decât cu 6 sau maxim 15 grade.
Aerul condiţionat pare