Experimentul cu papagali cenuşii africani a scos la iveală un fapt necunoscut.
Papagalul cenușiu african a trecut cu brio testul de inteligență
Sursa: SHUTTERSTOCK
Studiul a constatat că, pe lângă talentul binecunoscut de imitare a vocii umane, papagalul are un nivel al inteligenţei corespunzător unui copil de patru ani, potrivit Daily Mail.
Papagalul cenuşiu african a fost capabil să găsească mâncarea ascunsă, prin deducţie şi eliminare, abilitate observată anterior numai la fiinţele umane şi maimuţe.
Experimentul a fost efectuat cu şapte papagali, cu vârsta între şapte şi 25 de ani, dintr-un centru de salvare din Austria. Sandra Mikolasch de la Universitatea din Viena a explicat că două feluri diferite de mâncare, dar în mod egal preferate, au fost ascunse în două vase opace.
Apoi unul dintre vase a fost golit, fapt care a fost arătat păsărilor. Papagalii au fost puşi apoi în faţa celor două vase.
Trăsături unice
Cercetătorii spun că păsările au zărit din ce vas a fost luată mâncarea şi şiau dat seama ce vas conţine mâncare. Anterior, numai maimuţele aveau această abilitate in experimente similare.
Şi papagalul Kea a atras atenţia oamenilor de ştiinţă de pe întreg globul, datorită inteligenţei sale extraordinare şi comportamentului neobişnuit. Singura specie de papagali alpini, Nestor notabilis - papagalul Kea - face parte din familia Psittacidae şi populează munţii din Noua Zeelandă.
Măsurând circa 46-48 de centimetri lungime, cu un penaj verde-măsliniu, cioc puternic şi picioare gri, Kea pare a fi o prezenţă neinteresantă. Aparenţa fizică nu inspiră nicidecum o pasăre extraordinară, însă această pasăre pare a deţine, într-adevar, o întreagă colecţie de trăsături unice in "tagma" papagalilor şi chiar a păsărilor.
Singurul papagal alpin, Kea îşi petrece mare parte a timpului pe pământ, nu în copaci, la