Doi bătrâni din localitatea Poșaga, județul Alba au devenit vedete internaționale, după ce nepoata lor, o regizoare clujeană, a realizat un film documentar despre viața simplă a acestora. Actori în propria peliculă, bătrânii pe care Ioana Joca îi descrie ca fiind reprezentanții unei generații au ajuns cunoscuți în Mare Britanie, unde filmul a fost nominalizat la premiile Academiei Britanice de Film (BAFTA), la categoriile “Best New Work” (Cel mai bun debut) şi “Best First-Time Director” (Cel mai bun regizor debutant).
Ioana Joca, masterand al Universităţii Bucureşti pe un program de comunicare interculturală al catedrei UNESCO este originară din Poșaga, dar locuiește în Cluj-Napoca, iar, împreună cu un tânăr din Țara Bascilor își dorește să promoveze frumusețile Țării Moților prin intermediul unui site interactiv. Portalul va cuprinde poveștile potcovarilor de pe Valea Poșăgii, tradițiile, meşteșugurile și oamenii care fac din această zonă un colț de rai.
Proiectul Ioanei a demarat cu succes în 2005, când documentarul de 35 de minute, realizat de aceasta despre viața bunicilor ei din Poșaga a fost nominalizat la Premiile BAFTA, echivalentul Oscarurilor în Marea Britanie.
“Bunicul, Vasile Bardea, la cei 80 de ani ai săi, continuă să urce munții în fiecare zi. Se trezește la 5 dimineața, la 6 munca sa a început deja. Zilele trec la fel și fiecare moment care se adaugă face ca viața sa să fie suma unui univers lipsit de satisfacții materiale sau distracții. Visul de-o viață al lui Vasile Bardea a fost să devină violonist. Tatăl său i-a pus coasa în mână la 14 ani, i-a ars toate viorile pe care tânărul reușea să le achiziționeze. Dar în sufletul său, bunicul Vasile a rămas un artist. De aceea, el este cel care în timpul filmărilor lasă frâu liber poveștilor, camera de filmat devenindu-i cel mai bun prieten.
Bunica, Ioana Bardea, este o femeie foa