Victor Ponta a obtinut in 2003 titlul de doctor in drept cu calificativul "Foarte Bine" si distinctia "Summa Cum Laude", cea mai mare distinctie pe care o poate primi o teza de doctorat, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti. Din comisia care a evaluat in 2003 aceasta teza de doctorat si a propus acordarea titlului de doctor lui Victor Ponta cu "Summa Cum Laude" face parte si Gabriel Oprea, fost ministru PSD si UNPR. In prezent, teza de doctorat "Curtea Penala Internationala" si acuzatiile de plagiat sunt analizate de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti care este asteptata sa dea un verdict final in cursul zilei de miercuri.
Potrivit procedurilor din 2003, doctoratul era evaluat de o comisie de specialisti aprobata de senatul institutiei de invatamant superior organizatoare. Legea 84/1995, in vigoare la data sustinerii doctoratului de catre Victor Ponta, prevedea ca aceasta "comisie este alcatuita dintr-un presedinte, conducatorul de doctorat si din trei referenti oficiali, specialisti cu activitate stiintifica deosebita, cu titlu de doctor in domeniu".
Potrivit Hotararii de Guvern nr. 37 din 1999 care stabilea la acea vreme organizarea si desfasurarea doctoratului, "pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: 'foarte bine', 'bine' si, respectiv, 'satisfacator'".
"Pe baza calificativelor primite de doctorand la sustinerea examenelor, a referatelor sau a lucrarilor de creatie si a aprecierilor asupra tezei de doctorat, comisia delibereaza si comunica auditoriului hotararea de a conferi doctorandului titlul stiintific de doctor", iar "pentru teze de doctorat care probeaza calitati deosebite de creativitate, aducand